Drs. A.M. (Agnes) Jongerius
Agnes Jongerius (1960) was van 1 juli 2014 tot 16 juli 2024 lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Mevrouw Jongerius was voorzitter van de PvdA-delegatie en hield zich in het EP bezig met werkgelegenheid en sociale zaken en met internationale handel. In de periode 2005-2012 was zij voorzitter van de FNV. Zij was daarna onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, waar zij zich bezighield met de vraag hoe de burger beter betrokken kan worden bij Europa. Mevrouw Jongerius begon haar loopbaan bij de vervoersbond FNV en was later cao-coördinator en vicevoorzitter van de FNV.
PvdA
functie(s) in de periode 2014-2024: lid Europees Parlement
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-cao-coördinator FNV, van 2002 tot 2004
-
-vicevoorzitter FNV, van 2004 tot 2005
-
-voorzitter FNV, van 25 mei 2005 tot 23 juni 2012
-
-geassocieerd onderzoeker (parttime), kenniscentrum instituties van de Open Samenleving Universiteit Utrecht, vanaf 2012
-
-lid Europees Parlement, van 1 juli 2014 tot 16 juli 2024
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-lid Raad van Toezicht Atria te Amsterdam, van 2013 tot 1 januari 2019 (Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis)
-
-diverse (hoge) functies, Europees verbond van vakverenigingen
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Bracht in 2020 als schaduwrapporteur een verslag uit over het sociaal- en werkgelegenheidsbeleid in de eurozone
-
-Schreef in 2020 als schaduwrapporteur een opinie over het aanpakken van medicijn-tekorten
-
-In 2021 rapporteur en drijvende kracht achter het voorstel om voor de lidstaten Europese kaders te stellen voor een 'adequaat' minimum loon
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
-
-Verkozen tot meest invloedrijke vrouw in Nederland 2008, De Volkskrant. Jongerius eindigde jarenlang zeer hoog in de door die krant opgestelde lijst van machtigste mensen in Nederland
-
-Verkozen tot meest invloedrijke vrouw in Nederland 2009, Opzij
-
-Vertrok bij de FNV na een interne strijd tussen de verschillende aangesloten bonden over het door het bestuur gesloten pensioenakkoord
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.