Dr.Mr. D. Koorders
Talentvolle politicus, die door een vroege dood de verwachtingen die men van hem had niet kon inlossen. Gold als een eeuwige student, maar trad bij binnenkomst in de Tweede Kamer voortvarend op door zich direct te mengen in de debatten over de Kamerontbinding en de Limburgs-Luxemburgse kwestie. In juni 1868 interpellereerde hij het nieuwe liberale kabinet over de formatie. Zeer welsprekend. Werd door sommigen als antirevolutionair beschouwd, maar zag zichzelf als conservatief.
Conservatieven
functie(s) in de periode 1868-1869: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-Oost-Indisch ambtenaar eerste klasse, belast met de studie van de Soendase taal, omstreeks 1863 tot maart 1867
-
-tweejarig verlof in Nederland, vanaf maart 1867 (vanwege ziekte)
-
-publicist
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 14 maart 1868 tot 26 januari 1869 (voor het kiesdistrict Haarlem)
-
-Interpelleerde op 15 juni 1868 het nieuwe kabinet over formatie, koloniale politiek en schoolwetherziening
-
-Met betrekking tot de koloniale politiek pleitte hij voor handhaving van het Cultuurstelsel
-
-Hij was in 1868 bij de behandeling van het Adres van Antwoord op de troonrede woordvoerder der conservatieven; hij stemde tegen het ontwerp
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
-
-Al een dag na zijn overlijden schreef minister Fock in het district Haarlem verkiezingen uit ter vervulling van de vacature, hetgeen tot kritische beschouwingen in sommige dagbladen leidde
uit de privésfeer
-
-Een zus van hem huwde met een broer van J.H. Geertsema Czn., Tweede Kamerlid, minister en Commissaris van de Koningin
-
-Hij was een aangetrouwde oom van de onderwijsvernieuwer Kees Boeke
verkiezingen
-
-Was in 1868 bij de algemene verkiezingen in het district Amsterdam verliezend kandidaat. Kreeg ruim 45 procent van de stemmen.
-
-Versloeg in 1868 bij een naverkiezing in het district Haarlem A.S. van Nierop (lib.) na herstemming. In de eerste stemronde kwam Van Nierop drie stemmen tekort voor de absolute meerderheid.
-
-Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel II, 711
-
-S.T. Buwalda, "Koorders, Daniël", in: Biografisch lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme, deel 5, 316
-
-"Koorders", in "Schetsen van Kamerleden", De Locomotief, 10 augustus 1868
Biografisch Woordenboek(en)
-
-biografie opgenomen in het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
-
-biografie opgenomen in Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands Protestantisme
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.