R.R.Ph. (Philomena) Bijlhout
Philomena Bijlhout was op 22 en 23 juli 2002 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (belast met familie- en emancipatiezaken). Al enkele uren na haar beëdiging trad zij af vanwege de onjuiste informatie over haar deelname in de Surinaamse militie ten tijde van en na de decembermoorden in 1982. Zij was in Suriname en Nederland werkzaam bij de omroep, laatstelijk als eindredacteur en presentatrice bij TV Rijnmond. In mei 2002 was zij voor de LPF gekozen tot Tweede Kamerlid.
LPF
functie(s) in de periode 2002: lid Tweede Kamer, staatssecretaris
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-maatschappelijk werkster op diverse ministeries (onder meer onderwijs) in Suriname (betrokken bij opbouwwerk)
-
-werkzaam bij de Migranten-t.v. NOS (Nederlandse Omroep Stichting), vanaf 1990
-
-eindredacteur/presentatrice TV Rijnmond (presenteerde onder andere het nieuws en het programma 'politie'), tot maart 2002
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 mei 2002 tot 22 juli 2002
-
-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (belast met gezins- en emancipatiezaken), van 22 juli 2002 tot 23 juli 2002
-
-begeleidster meditatiesessies bij cultureel-meditatieve-spirituele reizen naar Suriname, Philomena Travel, vanaf september 2004
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-Was in Suriname begin jaren tachtig actief bij de Surinaamse burgermilities (een soort burgerwacht). Keerde in 1990 terug naar Nederland.
-
-Trad op de dag van haar beëdiging als staatssecretaris af, nadat RTL Nieuws foto's had getoond waaruit bleek dat zij nog in 1983 (na de Decembermoorden van 1982) actief was in de burgermilities van het regime-Bouterse. Eerder had zij verklaard dat zij de milities al in 1981 had verlaten en dat er geen foto's van haar in uniform waren.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.