Mr.Drs. H. (Harrie) Langman
'Scheepsbouwer' en hoogleraar, die in 1971 voor de VVD toetrad tot het kabinet-Biesheuvel. Werd toen pas lid van die partij en was een 'vreemdeling' in Den Haag. Had wel in 1969 samen met Biesheuvel geadviseerd over de toekomst van scheepswerf Verolme. Deed zich snel gelden als een bekwame bewindsman, die met name impulsen gaf aan het regionaal-economische beleid. Tijdens zijn ministerschap ging Nederland deelnemen aan het omstreden Kalkarproject. Was na zijn aftreden vele jaren een bankier, die tientallen commissariaten in het bedrijfsleven vervulde. Tevens lange tijd voorzitter van het curatorium van de Teldersstichting.
VVD
functie(s) in de periode 1971-1973: minister
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-vicevoorzitter Raad van Bestuur, scheepswerf N.V. Koninklijke Maatschappij "De Schelde", van maart 1965 tot 1 december 1967
-
-buitengewoon hoogleraar bedrijfshuishoudkunde, Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam, van 1 september 1964 tot 1 januari 1970
-
-directeur Stichting Nederlandse Scheepsbouwindustrie, van 1 december 1967 tot 6 juli 1971
-
-hoogleraar bedrijfskunde, Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam, van 1 januari 1970 tot 6 juli 1971 (in het bijzonder de omgevingsproblematiek)
-
-minister van Economische Zaken, van 6 juli 1971 tot 11 mei 1973
-
-lid Raad van Bestuur N.V. ABN (Algemene Bank Nederland), van juni 1973 tot 1 maart 1991
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-lid bestuur ELES Nederland, van 2001 tot 2015
-
-lid Central Council ELEC Brussel, van 2006 tot 2016
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Bracht in 1972 samen met minister Boertien een nota uit over de Nederlandse reactie op UNCTAD III. Nederland zal streven naar betere toegankelijkheid van grondstoffen uit de Derde Wereld op de Europese markt.
-
-Diende in 1972 samen met minister Udink en staatssecretaris Scholten het wetsvoorstel Wet selectieve investeringsregeling in. Dit voorstel werd in 1974 in het Staatsblad gebracht. (12.045)
-
-Was in 1973 verantwoordelijk voor het besluit om het Centraal Bureau voor de Statistiek deels naar Limburg over te plaatsen
als bewindspersoon (wetgeving)
-
-Bracht in 1972 de Wet financiering ontwikkeling snelle kweekreactor (Stb. 246) tot stand. Het betreft de Nederlandse deelneming in de financiering van het Kalkarproject (met natrium gekoelde snelle Kweekreactor). (12.056)
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
-
-Stond aan de wieg van de de eerste interfaculteit in Nederland, een combinatie van economie (Rotterdam) en techniek (Delft)
-
-Premier Biesheuvel kende hem, omdat in 1969 door minister De Block aan hen beiden was gevraagd te adviseren over de toekomst van het scheepsbouwconcern Verolme
-
-Wees bij de formatie van 1971 twee keer een aanbod om minister van Economische Zaken te worden af, maar Geertsema haalde hem op 30 juni alsnog over
uit de privésfeer
-
-Voltooide als zestienjarige het gymnasium en was al op zijn negentiende cum laude afgestudeerd jurist
anekdotes en citaten (3/4)
-
-Hij had een opmerkelijk geheugen voor de standplaats van gereformeerde dominees
-
-Tijdens de ministerraadsvergaderingen hield hij soms al lopend zijn betoog
-
-Net als zijn als 'links' bekendstaande collega Jaap Boersma vond hij DS'70-minister De Brauw een vreselijke dwarsligger
niet-aanvaarde politieke functies
-
-lid Eerste Kamer, maart 1976
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.