Ir. P.A.M. (Pam) Cornelissen
Altijd drukbezige volksvertegenwoordiger. Onmiskenbare vertegenwoordiger van het Brabantse katholicisme. In de Tweede Kamer vijftien jaar woordvoerder volkshuisvesting en verkeer. Was voor hij Kamerlid werd werkzaam als ingenieur in Nigeria en projectleider bij de nieuwbouw van Schiphol en de bouw van de nieuwe Daffabriek in Born. Nadien lange tijd europarlementariër. In het Europees Parlement een gekend deskundige op het gebied van de binnenvaart en de Rijnvaart. Hield zich in Brussel en Straatsburg tevens indringend bezig met begrotingszaken.
KVP, CDA
functie(s) in de periode 1967-1999: lid Tweede Kamer, lid Europees Parlement
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-projectleider "Internationale Bouwcompagnie v/h fa. H. van Heeswijk" te Best, van 1962 tot 1968 (projectleider nieuwbouw te Schiphol en nieuwbouw DAF-fabriek te Borne)
-
-lid gemeenteraad van Best, van 6 september 1966 tot 1 september 1974
-
-lid agglomeratieraad van Eindhoven, van 1966 tot 1970
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 februari 1967 tot 19 januari 1982
-
-watergraaf, waterschap De Dommel en de Aa, van januari 1982 tot juli 1984
-
-lid Europees Parlement, van 24 juli 1984 tot 20 juli 1999
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-adviseur tuinbouwexportbedrijf
-
-lid bestuur ROZO (Regionale Omroep Zuidoost-Brabant)
-
-voorzitter Raad van Toezicht plaatselijke bank te Best
-
-adviseur aannemingsbedrijf
afgeleide functies, presidia etc. (4/8)
-
-ondervoorzitter vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 19 juni 1973 tot 24 januari 1978
-
-voorzitter bijzondere commissie vooor de Aanwijzing luchtvaartterreinen/Vliegveld Welschap (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 29 oktober 1974 tot januari 1982
-
-lid Bouwbegeleidingscommissie (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 29 november 1977 tot 16 januari 1982
-
-ondervoorzitter vaste commissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 24 januari 1978 tot 19 januari 1982
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Was woordvoerder verkeer en waterstaat (openbaar vervoer, infrastructuur, verkeersveiligheid) en volkshuisvesting (huurbeleid, woningbouw) van de KVP en het CDA in de Tweede Kamer. Hield zich ook bezig met milieubeleid (Wet Geluidhinder).
-
-Interpelleerde in 1970 staatssecretaris Van de Poel (van natuurbehoud) over plannen tot kanalisatie van de Dommel
-
-Diende in 1973 een initiatiefwetsvoorstel in tot opneming van een additioneel artikel in de Grondwet over de verkiezing van Nederlandse leden van het Europees Parlement. Zijn fractiegenoot Van der Sanden trad later op als medeondertekenaar. Dit voorstel werden in 1977 ingetrokken. (12.307)
-
-Interpelleerde op 4 december 1979 minister Tuijnman over de beslissing Willemsspoorverbinding
opvallend stemgedrag (2/4)
-
-Behoorde in 1974 tot de minderheid van zijn fractie die vóór het (verworpen) wetsvoorstel over opschorting van de overgang van rechtswege van gemeenten van rijks- naar gemeentepolitie ('politiestopwetje') stemde
-
-Behoorde in 1976 tot de minderheid van zijn fractie die vóór een motie-Koningh stemde over het autovrij maken van het Binnenhof
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
op het gebied van de EU (5/8)
-
-Diende in juni 1995 een verslag in over voor harmonisatie van EU-regels inzake de verhuur van vervoermiddelen (zoals autobusjes of bestelwagens) voor goederenvervoer zonder chauffeur.
-
-Diende in juni 1995 een verslag in over het vervoer van gevaarlijke (giftige of radioactieve) stoffen per spoor.
-
-Diende in mei 1996 een verslag in over de kwijting van het EU-budget van 1992.
-
-Diende in januari 1997 een verslag in inzake het Witboek (van de Europese Commissie) over het luchtverkeerbeheer (openstelling van het Europese luchtruim).
-
-Diende in maart 1998 een verslag in over een grotere verkeersveiligheid in de EU, onder meer door gebruik van attentielampen overdag verplicht te stellen.
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
-
-Was in november 1980 kandidaat voor het burgemeesterschap van Oss, maar minister Wiegel benoemde de PvdA'er Eppo van Veldhuizen
-
-Behoorde in augustus 1981 tot de zestien CDA-fractieleden die alleen tegen het ontwerp-regeerakkoord tussen CDA, PvdA en D66 stemden, omdat fractievoorzitter Van Agt bij aanvaarding zou opstappen
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.